Young Africa International

YOUNG AFRICA INTERNATIONAL

Young Africa – helpt jongeren aan een opleiding en een baan. Opgericht in 1998, zet Young Africa (YA) centra voor beroepsopleidingen op in samenwerking met lokale ondernemers. Deze centra staan binnen 5 jaar financieel en organisatorisch op eigen benen. Klein begonnen, met fl. 3000, is Young Africa inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererende organisatie. 30.000 jongeren zijn opgeleid sinds 1998. De opleidingscentra bieden jongeren tussen de 15 en 25 jaar de mogelijkheid om een menswaardig bestaan op te bouwen. Zij volgen een praktische opleiding in o.a. kleding maken, timmeren, elektrotechniek en autotechniek. Of ze krijgen bijles om hun middelbare schooldiploma te halen. Ze krijgen steun bij het opzetten van een klein bedrijf of het vinden van een baan. Voor jonge vrouwen die hun ouders verloren hebben aan aids is er woonruimte en een begeleidingsprogramma. De centra bieden ook sport- en spelclubs, een bibliotheek, een crèche en festivals om gezond vertier te bieden en jongeren de kans te geven hun talenten te tonen. Persoonlijke en maatschappelijke vorming lopen als een rode draad door alle opleidingen en activiteiten heen. Inmiddels zijn er zes centra in drie zuidelijk Afrikaanse landen: Zimbabwe, Mozambique en Namibië.

Een totaalpakket

De kracht van jongeren. Dat is het uitgangspunt van Young Africa. Om jongeren tot hun volle potentie te kunnen laten komen vindt Young Africa dat niet alleen hun technische vaardigheden moeten worden aangesproken, maar ook hun sociale vaardigheden. Daarom biedt Young Africa jongeren een integraal lespakket. Persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling en ondernemerschap zijn een integraal onderdeel van alle vakopleidingen. De vakopleidingen bestaan voor 70% uit praktijklessen, 30% uit vak gerelateerde theorietraining. Dit resulteert in zelfbewuste jongeren die klaar zijn  voor de arbeidsmarkt of om een eigen bedrijf te beginnen. Deze methode werkt: meer dan 80% van de afgestudeerde jongeren vind binnen 3 maanden na hun opleiding werk of begint een eigen bedrijf en verdient zo meer inkomen dan dat zij voor hun opleiding deden.

Duurzaam

Young Africa investeert in de kracht van jongeren. Dit wordt gedaan door financiële, organisatorische en institutionele zelfstandige trainingscentra. In elk land waar Young Africa werkt wordt een lokale NGO opgericht met een lokaal bestuur. Young Africa investeert in een trainingscentrum en zorgt voor onder andere de workshops en een lokaal capabel team. De praktijklessen worden gegeven door lokale ondernemers. Zij kunnen als franchisenemers een workshop huren van het centrum. Terwijl zij hun bedrijf runnen, en goederen of diensten produceren, leiden zij de studenten op. De franchisenemers dragen huur af waar de exploitatiekosten van het centrum van betaald kunnen worden. De studenten krijgen zo een opleiding die is afgestemd op de lokale markt. Binnen 6 jaar zijn de trainingscentra geheel zelfstandig en overgedragen aan lokaal management.

Sinds 1998 zijn er meer dan 30.000 jongeren opgeleid. Een grote impact met lage investeringen. Het Afrikaanse continent is het jongste van de hele wereld. Om haar impact te vergroten breidt Young Africa de komende jaren uit. Met nieuwe trainingscentra in andere zuidelijk Afrikaanse landen wil Young Africa voor 2025 500.000 jongeren opleiden. Dit doen ze onder andere ook door samen te werken met andere NGO’s die (delen van) de werkmethode van Young Africa in eigen organisatie wil toepassen. Op www.youngafrica.nl kunt u meer lezen over Young Africa en bekijken hoe Young Africa uw organisatie kan helpen de impact te vergroten.

CONTACTPERSOON

M.M.J. Beurskens
Floralaan 2
7321 BB Apeldoorn
055-366 28 66
mathieu.beurskens@youngafrica.org