Nieuws


Beste leden,

Afgelopen week heeft het bestuur 2 vergaderingen afgezegd om sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Dit, toen nog onder het motto: ik wil best wel maar het is niet dringend dus laten we het maar niet doen….

Nu, door het nieuws dat ieder moment weer nieuw licht op de zaken werpt, roepen we iedereen op om de komende weken hetzelfde te doen. Staan er bijeenkomsten gepland, ga s.v.p. bewust na of dit noodzakelijk is. Zo niet, stel het dan uit en houdt elkaar via digitale kanalen of telefonisch op de hoogte.

Mogelijk kan dit consequenties hebben voor activiteiten in de toekomst, zoals in ons geval het houden van de vergadering voor Raad van Aangeslotenen eind april in de Baptistenkerk. Of de 2e editie van Café Mondial eind mei in Gigant. Immers, je hebt als organisatie tijd nodig om dergelijke activiteiten goed voor te bereiden. En in de toekomst kijken kan  nu eenmaal niemand.

Wij wensen iedereen veel succes en wijsheid de komende tijd om de juiste beslissingen te nemen. Hier en ter plekke ergens anders in de wereld.


Naar aanleiding van 75 jaar vrijheid
Kaartmonument project

Apeldoorn, januari 2020

Een bericht van Erwin van der Bij (aangeslotene bij Mondial).

“Beste mensen,

In het afgelopen jaar ben ik via mijn bedrijf (Esri Nederland) een  interessant project begonnen: het Kaartmonument project.

Op maandag 16 december mochten wij op het ministerie van VWS filmopnames maken met staatssecretaris Paul Blokhuis voor een promotiefilmpje van het Kaartmonument project. De staatssecretaris steunt ons prachtige project en roept ook anderen op om ons te steunen.

Het project is ontstaan vanuit maatschappelijke betrokkenheid en n.a.v. 75 jaar vrijheid en wat Esri kosteloos uitvoert!

 • Het Kaartmonument moet een digitaal monument zijn dat een eerbetoon geeft aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers en oorlogsslachtoffers die in Nederland omgekomen zijn of begraven liggen.
 • Gedenken is belangrijk in het Kaartmonument, maar het wil ook aanzetten tot actie door een link te leggen vanuit het verleden naar het heden.
 • Een monument waar een belangrijke rol is weggelegd voor persoonlijke verhalen van de slachtoffers.
 • En ook heel belangrijk: We willen het onderwijs erbij betrekken door het Kaartmonument te gebruiken en eraan bij te dragen.
 • Tenslotte wil het Kaartmonument ook een Atlas van de Tweede Wereldoorlog bevatten waar allerlei interactieve kaarten van de Tweede Wereldoorlog een plek krijgen.

Om het bovenstaande te realiseren zijn we in gesprek gegaan en hebben contact gezocht met diverse organisaties en mensen. Ik noem er slechts enkele:

 • Nationaal Comité 4 en 5 mei
 • Anne Frank stichting
 • Joods Historisch Museum
 • Stichting Sovjet Erevelden
 • Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (ICB) in Holten
 • Diverse geschiedenisleraren

Dit project is nog niet klaar en zal ook best nog even duren. We hebben wel het streven om voor een eerste “release” van het Kaartmonument een kant-en-klaar pakket te hebben voor een geschiedenisles op de middelbare school. Onze deadline is daarvoor 31 januari 2020! Daarvoor hebben we nog wel hulp nodig! We hebben recent daarvoor een oproep geplaatst op LinkedIn en hebben daarvoor ook een aantal mails verstuurd. Onderaan deze mail vind je nogmaals deze oproep. En als we zo’n kant-en-klaar pakket hebben, hebben we natuurlijk ook scholen nodig die het toe willen passen. Als je zo’n school kent, laat het ons dan weten.  Dit kant-en-klaar pakket moet een didactisch goed en sterk verhaal hebben (zie oproep aan einde van deze mail).

Daarnaast zijn we ook op zoek naar verhalen, veel verhalen van / over oorlogsslachtoffers. Daarvoor hebben we dus data nodig, data met namen van een oorlogsslachtoffer, een link naar zijn/haar verhaal (en als kan een foto) en een locatie (bijv. laatste officiële woonadres, onderduikadres, etc,) en indien mogelijk nog gegevens als geboortedatum, sterfdatum, plaats waar iemand omgekomen / vermoord is, etc. Laat het ons weten bij wie of waar we veel verhalen kunnen vinden!

Voor een promotiefilmpje en/of presentatie overwegen we om een muzikant te vragen die het thema van de film  ‘Schindler’s List’ kan spelen. Een violist, cellist, fluitist, etc. Mocht u iemand weten dan vernemen we dit graag!

We zijn voortdurend op zoek om tot het mooist mogelijk eerbetoon te komen wat via een kaartproduct te realiseren is. We kunnen het echter niet alleen!  We hopen dan ook op hulp (zie bovenstaande verzoeken)!

Ik wens u allen een 2020 toe vol liefde, vrede, compassie, gezondheid, inspiratie en vrijheid toe!

Met een vredesgroet,
Erwin van der Bij,
initiatiefnemer en trekker van het Kaartmonument project

————-

Oproep:

Ben jij een creatieve leraar die op inspirerende wijze verhalen kan vertellen?

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ wordt er gewerkt aan een digitaal herdenkingsmonument. Het doel? Leerlingen van de middelbare school interactief laten kennismaken met de thema’s vrijheid en herdenken. In dit digitale project werken we samen met verschillende organisaties, waaronder het Nationaal Comité 4 & 5 Mei, de Anne Frank stichting, het Ministerie van Volksgezondheid en Esri Nederland.

Dit herdenkingsmonument verdient een ijzersterk verhaal dat impact maakt op de leerlingen die er mee aan de slag gaan. En daar hebben wij jouw hulp voor nodig. Dit project mist de input van een gedreven leraar die vol overtuiging én didactisch verantwoord kan schrijven over dit belangrijke deel van onze geschiedenis. Spreekt dit je aan of wil je meer informatie? De werkgroep Kaartmonument komt graag met jou in contact.

Stuur ons een bericht via kaartmonument@esri.nl. Tot gauw!
Ps. Ken je meer mensen voor wie dit interessant is? Dan is het fijn wanneer je deze mail doorstuurt.


“Amnesty Apeldoorn organiseerde op de Dag van de Mensenrechten,
10 december j.l., de schrijfavond Write for Rights en fakkeloptocht vanuit het tijdelijke gemeentehuis aan het Stationsplein.

Amnesty is aangeslotene bij Mondial – Apeldoorn.

Meer dan 400 brieven en kaarten werden geschreven door de aanwezigen en de jaarlijkse fakkeloptocht werd ondernomen, dit jaar naar The Kiss.
De stadsdichter van Apeldoorn Aad van der Waal las het onderstaande gedicht voor.

Mondial verspreidt deze indrukwekkende woorden graag, dus hierbij:

Geen kinderspel
Jouw jeugd had nog wat uurtjes moeten maken

maar ach, de wekker der rechtvaardigheid
heeft jou vannacht vroegtijdig doen ontwaken
om op te staan uit zoete kindertijd

Om op te staan ook tegen de tirannen
Jij trad hier, onder druk met groeistuipspoed
zo jong gedwongen om je te vermannen
de nachtmerrie klaarwakker tegemoet

Jouw missie maakte je zo vroeg volwassen
jouw ochtend tot een serieuze hel
en stal de tijd waarin de vreugd zou passen
van het spontane, blije kinderspel

Ik hoop voor jou, al word je nooit meer klein
dat straks jouw avond zorgeloos mag zijn

© Aad van der Waal/ stadsdichter Apeldoorn oktober 2019


Nieuws van Aangesloten Organisaties

OSM corona nieuwsbrief 2020

Inca Educa december 2019

Amma Lamai december 2019

Theo de Wit december 2019

ML foundation okt 2019

WHOE aug 2019

Leprazending juli 2019
Zie ook: Noodhulp Overstromingen Bangladesh

Let´s Care juni 2019