Nieuws

Stichting Mondial, een uitgestoken hand vanuit Apeldoorn voor ontwikkelingssamenwerking, mondiale vraagstukken en mensenrechten.

Apeldoornse hulp elders…..Stichting Mondial in coronatijd

Wereldwijd en ook in Apeldoorn hebben we op dit moment te maken met de coronacrisis. Door een virus zijn we hard getroffen en worden er allerlei vergaande maatregelen getroffen om onze gezondheid te beschermen.

Vanuit Apeldoorn proberen veel stichtingen in eerste instantie op eigen kracht een bijdrage te leveren aan ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en armoede als gevolg van klimaatverandering. Daarnaast kunnen zij zich aansluiten bij Stichting Mondial Apeldoorn om met meer kennis en financiële middelen in beweging te komen voor mensen die het elders om wat voor reden dan ook moeilijk hebben.

In een serie portretten met als titel ‘Apeldoornse hulp elders’ laten we de komende tijd zien hoe Apeldoornse stichtingen hun projecten in coronatijd zo goed mogelijk proberen te volgen. Hoe zij zich zorgen maken over de lokale mensen en hulpverleners die hen zo dierbaar zijn (geworden). Regelmatig zullen aangeslotenen aan het woord komen door middel van blogs, artikelen, foto’s o.i.d. en deze zullen te zien zijn op de FBpage en via Twitter. 

Agenda portrettenserie:

4 juni: Let’s care – E. Vinkers – Filipijnen

11 juni: de Vaste Burcht – A. Tijman – India

15 juni: Outreach Support Ministries – M. Jonker – Sierra Leone, Togo, Liberia, India

18 juni: Inca Educa – G. Hoogeboom – Peru

22 juni: Amma Lamai – G. de Hen – Sri Lanka

25 juni: New Day Impact – R. Everaars – Albanië/Kosovo

29 juni: ML Foundation – M. en L. Manka – Gambia

2 juli: St Eye for Others – A. Dubbelman – Zuid Afrika


Ook op social media is Stichting Mondial te vinden. Onze Facebookpagina is onlangs vernieuwd en ook het Twitteraccount heeft een facelift ondergaan.

Meld je vooral aan bij deze social media door de volgende pagina’s te liken:


Suriname en coronahulp

Voorzitter Yasemin Cegerek in Suriname – Mondial Apeldoorn noodhulp coronabestrijding Derdehands

Suriname – het land waarmee we een gedeelde geschiedenis hebben en waar men nog altijd trots de Nederlandse taal spreekt en daar ook onderwijs in geeft,-  wil de Covid-19 uitbraak onder controle krijgen.

Sinds 8 juni kent het land strengere maatregelen om de uitbreiding van het aantal besmettingen te voorkomen. De pandemie lijkt zich te verplaatsen naar het zuidelijk halfrond, waaronder Suriname. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid geeft duidelijk aan dat als de situatie onbeheersbaar wordt, dit een ramp voor de gezondheidszorg in Suriname betekent.

In 2017 heb ik als bestuurslid van stichting d’ONS het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst bezocht. Nooit eerder heb ik me bij zo’n lange reis zo comfortabel gevoeld. Tijdens de vlucht, in het land zelf en ook buiten de hoofdstad Paramaribo kon je gewoon Nederlands spreken.

Het was een tropisch oord ver weg, maar het voelde heel vertrouwd. Het aangename klimaat, de gemêleerde warme cultuur van de mensen, de pittige gerechten met madame Jeanette waar ik dol op ben, een land waar veel rijkdom aan natuur aanwezig is – het was heerlijk om mee te maken. Nergens smaken de avocado’s zo lekker als in Suriname. Deze superfood smaakte voor mij als een delicatesse.

Het was daarnaast mooi om te zien hoe de mensen dolgraag hun landbouw willen verduurzamen en kansen voor de gezondheid volop willen benutten. Daarom geloof ik heel erg in uitwisselingsprojecten tussen landen. Daarmee help je toekomstige generaties wereldwijd om een duurzame en gezonde toekomst op te bouwen.

Tijdens mijn reis merkte ik dat zodra de gesprekken over politiek, drugs of casino’s gingen er meteen een deken over het hele land viel. Waardoor al het moois dat ik van Suriname en de mensen daar had gezien, onder die deken kwam te liggen. Ik hoop dat dit mooie land met een nieuw politiek bestuur afkomt van alle corrupte zaken. Voor nu is het zaak om mensen te helpen die getroffen zijn door het Coronavirus.

Suriname heeft officieel hulp gevraagd aan de Nederlandse regering om de corona-uitbraak te bestrijden. Er blijken in heel Suriname maar tussen de 25 en 30 stuks beademingsapparatuur aanwezig te zijn. Er zijn ook andere tekorten in de zorg zoals wij die ook hebben gehad, en soms nog hebben, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen.

Als voorzitter van de Stichting Mondial Apeldoorn wil ik de uitbreiding van de coronavirus in Suriname onder uw aandacht brengen. Onder Mondial vallen ongeveer 30 lokale stichtingen die zich inzetten voor hulp elders in de wereld met betrekking tot mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en bestrijding van armoede. Eén van onze aangesloten stichtingen die via hun contacten Suriname probeert te helpen is de Stichting Derde Hands. Sinds maart heeft de stichting zorginstellingen in Oost Europa beschermende hulpartikelen doorgegeven. Kleinschalig, maar alle ‘’beetjes’’ werden in grote dankbaarheid ontvangen, waardoor ontelbaar veel kunststof handschoenen hun weg vonden. Op 10 juni kreeg de stichting Derde Hands een noodoproep binnen om Suriname te helpen. Mocht u samen met de stichting Derde Hands steun willen geven aan Suriname i.v.m. coronahulp, dan kunt u informatie vinden op hun site www.derdehands.com en/of bellen naar dit nummer: 055 541 72 39.

Laten we ook in tijden van crisis naar elkaar omkijken en de hand uitnodigend reiken aan mensen elders in nood. Via de site van Mondial kunt u onze lokale stichtingen en projecten ondersteunen.

Yasemin Cegerek
Voorzitter Mondial Apeldoorn

klik hier om het artikel te delen


Radio journaal doet verslag van coronahulp Support-Togo via OSM


Hart onder de riem

Beste leden,

Afgelopen week heeft het bestuur 2 vergaderingen afgezegd om sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Dit, toen nog onder het motto: ik wil best wel maar het is niet dringend dus laten we het maar niet doen….

Nu, door het nieuws dat ieder moment weer nieuw licht op de zaken werpt, roepen we iedereen op om de komende weken hetzelfde te doen. Staan er bijeenkomsten gepland, ga s.v.p. bewust na of dit noodzakelijk is. Zo niet, stel het dan uit en houdt elkaar via digitale kanalen of telefonisch op de hoogte.

Mogelijk kan dit consequenties hebben voor activiteiten in de toekomst, zoals in ons geval het houden van de vergadering voor Raad van Aangeslotenen eind april in de Baptistenkerk. Of de 2e editie van Café Mondial eind mei in Gigant. Immers, je hebt als organisatie tijd nodig om dergelijke activiteiten goed voor te bereiden. En in de toekomst kijken kan  nu eenmaal niemand.

Wij wensen iedereen veel succes en wijsheid de komende tijd om de juiste beslissingen te nemen. Hier en ter plekke ergens anders in de wereld.


Naar aanleiding van 75 jaar vrijheid
Kaartmonument project

Apeldoorn, januari 2020

Een bericht van Erwin van der Bij (aangeslotene bij Mondial).

“Beste mensen,

In het afgelopen jaar ben ik via mijn bedrijf (Esri Nederland) een  interessant project begonnen: het Kaartmonument project.

Op maandag 16 december mochten wij op het ministerie van VWS filmopnames maken met staatssecretaris Paul Blokhuis voor een promotiefilmpje van het Kaartmonument project. De staatssecretaris steunt ons prachtige project en roept ook anderen op om ons te steunen.

Het project is ontstaan vanuit maatschappelijke betrokkenheid en n.a.v. 75 jaar vrijheid en wat Esri kosteloos uitvoert!

 • Het Kaartmonument moet een digitaal monument zijn dat een eerbetoon geeft aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers en oorlogsslachtoffers die in Nederland omgekomen zijn of begraven liggen.
 • Gedenken is belangrijk in het Kaartmonument, maar het wil ook aanzetten tot actie door een link te leggen vanuit het verleden naar het heden.
 • Een monument waar een belangrijke rol is weggelegd voor persoonlijke verhalen van de slachtoffers.
 • En ook heel belangrijk: We willen het onderwijs erbij betrekken door het Kaartmonument te gebruiken en eraan bij te dragen.
 • Tenslotte wil het Kaartmonument ook een Atlas van de Tweede Wereldoorlog bevatten waar allerlei interactieve kaarten van de Tweede Wereldoorlog een plek krijgen.

Om het bovenstaande te realiseren zijn we in gesprek gegaan en hebben contact gezocht met diverse organisaties en mensen. Ik noem er slechts enkele:

 • Nationaal Comité 4 en 5 mei
 • Anne Frank stichting
 • Joods Historisch Museum
 • Stichting Sovjet Erevelden
 • Informatiecentrum Canadese Begraafplaats (ICB) in Holten
 • Diverse geschiedenisleraren

Dit project is nog niet klaar en zal ook best nog even duren. We hebben wel het streven om voor een eerste “release” van het Kaartmonument een kant-en-klaar pakket te hebben voor een geschiedenisles op de middelbare school. Onze deadline is daarvoor 31 januari 2020! Daarvoor hebben we nog wel hulp nodig! We hebben recent daarvoor een oproep geplaatst op LinkedIn en hebben daarvoor ook een aantal mails verstuurd. Onderaan deze mail vind je nogmaals deze oproep. En als we zo’n kant-en-klaar pakket hebben, hebben we natuurlijk ook scholen nodig die het toe willen passen. Als je zo’n school kent, laat het ons dan weten.  Dit kant-en-klaar pakket moet een didactisch goed en sterk verhaal hebben (zie oproep aan einde van deze mail).

Daarnaast zijn we ook op zoek naar verhalen, veel verhalen van / over oorlogsslachtoffers. Daarvoor hebben we dus data nodig, data met namen van een oorlogsslachtoffer, een link naar zijn/haar verhaal (en als kan een foto) en een locatie (bijv. laatste officiële woonadres, onderduikadres, etc,) en indien mogelijk nog gegevens als geboortedatum, sterfdatum, plaats waar iemand omgekomen / vermoord is, etc. Laat het ons weten bij wie of waar we veel verhalen kunnen vinden!

Voor een promotiefilmpje en/of presentatie overwegen we om een muzikant te vragen die het thema van de film  ‘Schindler’s List’ kan spelen. Een violist, cellist, fluitist, etc. Mocht u iemand weten dan vernemen we dit graag!

We zijn voortdurend op zoek om tot het mooist mogelijk eerbetoon te komen wat via een kaartproduct te realiseren is. We kunnen het echter niet alleen!  We hopen dan ook op hulp (zie bovenstaande verzoeken)!

Ik wens u allen een 2020 toe vol liefde, vrede, compassie, gezondheid, inspiratie en vrijheid toe!

Met een vredesgroet,
Erwin van der Bij,
initiatiefnemer en trekker van het Kaartmonument project

————-

Oproep:

Ben jij een creatieve leraar die op inspirerende wijze verhalen kan vertellen?

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ wordt er gewerkt aan een digitaal herdenkingsmonument. Het doel? Leerlingen van de middelbare school interactief laten kennismaken met de thema’s vrijheid en herdenken. In dit digitale project werken we samen met verschillende organisaties, waaronder het Nationaal Comité 4 & 5 Mei, de Anne Frank stichting, het Ministerie van Volksgezondheid en Esri Nederland.

Dit herdenkingsmonument verdient een ijzersterk verhaal dat impact maakt op de leerlingen die er mee aan de slag gaan. En daar hebben wij jouw hulp voor nodig. Dit project mist de input van een gedreven leraar die vol overtuiging én didactisch verantwoord kan schrijven over dit belangrijke deel van onze geschiedenis. Spreekt dit je aan of wil je meer informatie? De werkgroep Kaartmonument komt graag met jou in contact.

Stuur ons een bericht via kaartmonument@esri.nl. Tot gauw!
Ps. Ken je meer mensen voor wie dit interessant is? Dan is het fijn wanneer je deze mail doorstuurt.


“Amnesty Apeldoorn organiseerde op de Dag van de Mensenrechten,
10 december j.l., de schrijfavond Write for Rights en fakkeloptocht vanuit het tijdelijke gemeentehuis aan het Stationsplein.

Amnesty is aangeslotene bij Mondial – Apeldoorn.

Meer dan 400 brieven en kaarten werden geschreven door de aanwezigen en de jaarlijkse fakkeloptocht werd ondernomen, dit jaar naar The Kiss.
De stadsdichter van Apeldoorn Aad van der Waal las het onderstaande gedicht voor.

Mondial verspreidt deze indrukwekkende woorden graag, dus hierbij:

Geen kinderspel
Jouw jeugd had nog wat uurtjes moeten maken

maar ach, de wekker der rechtvaardigheid
heeft jou vannacht vroegtijdig doen ontwaken
om op te staan uit zoete kindertijd

Om op te staan ook tegen de tirannen
Jij trad hier, onder druk met groeistuipspoed
zo jong gedwongen om je te vermannen
de nachtmerrie klaarwakker tegemoet

Jouw missie maakte je zo vroeg volwassen
jouw ochtend tot een serieuze hel
en stal de tijd waarin de vreugd zou passen
van het spontane, blije kinderspel

Ik hoop voor jou, al word je nooit meer klein
dat straks jouw avond zorgeloos mag zijn

© Aad van der Waal/ stadsdichter Apeldoorn oktober 2019


Nieuws van Aangesloten Organisaties

Derdehands sept 2020

OSM najaar 2020

Inca Educa december 2019

Amma Lamai december 2019

Theo de Wit december 2019

ML foundation okt 2019

WHOE aug 2019

Leprazending juli 2019
Zie ook: Noodhulp Overstromingen Bangladesh

Let´s Care juni 2019