Mondial in het Nieuws

Apeldoornse hulp elders…..
Stichting Mondial in coronatijd

Wereldwijd en ook in Apeldoorn hebben we op dit moment te maken met de coronacrisis. Door een virus zijn we hard getroffen en worden er allerlei vergaande maatregelen getroffen om onze gezondheid te beschermen.

Vanuit Apeldoorn proberen veel stichtingen in eerste instantie op eigen kracht een bijdrage te leveren aan ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en armoede als gevolg van klimaatverandering. Daarnaast kunnen zij zich aansluiten bij Stichting Mondial Apeldoorn om met meer kennis en financiële middelen in beweging te komen voor mensen die het elders om wat voor reden dan ook moeilijk hebben.


Moeilijke tijden

(door Hans Trapman, vice-voorzitter Stichting Mondial Apeldoorn)

De afgelopen maanden kenmerkten zich en ik denk voor ons allemaal, door onduidelijkheid en onzekerheid. Dat geldt zowel voor de situatie in Nederland als ook de situatie in landen waar onze projecten zich bevinden. Helaas konden en kunnen we niet bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen.

Vanuit mijn eigen stichting, Stichting Geef een koe, kan ik zeggen dat moeilijke tijden vragen om hard werken, creativiteit en flexibiliteit waardoor het lukt om toch resultaten te zien.

Kirgizië ligt in centraal Azië en is een straatarm land waar weinig werk is. En vanwege Corona was het goed mis daar. Bovendien brak er twee maanden geleden een opstand uit met gevechten in de hoofdstad Biskek.

Geefeenkoe.nl werkt voor gezinnen met een gehandicapt kind in Kirgizië (ook wel Kyrgyzstan genoemd). Een uiterst kwetsbare groep mensen die het erg moeilijk hebben. We verstrekken de gezinnen die daar na een scherpe selectie voor in aanmerking komen een drachtige melkkoe. Deze koe wordt op de lokale veemarkt aangeschaft. Het kalfje dat de koe na enige tijd krijgt moet door het gezin gedurende 6 maanden worden verzorgd en gaat daarna naar een ander gezin. Kalfjes die eventueel daarna komen mag het gezin zelf houden. Een gedeelte van de melk die de koe geeft wordt verkocht en dat is tevens het inkomen van het gezin. De stichting bestaat 12 jaren en er zijn bijna 700 koeien aangeschaft. Dus gezien het feit van het weggeven van het eerste kalfje zijn er dus bijna 1500 gezinnen ondersteund. Onze lokale mensen aldaar begeleiden een gezin gedurende ongeveer 3 jaren met het helpen bij de opvoeding van het gehandicapte kind, het houden van de koe, het regelen van een stier inzake uitbreiding, het omgaan met geld en noem maar op. In de praktijk kan een gezin dankzij die eerste koe na 3 jaren geheel op eigen benen staan en zichzelf bedruipen. En vanuit een zéér behoeftige situatie met veel armoede verwerft men in een overzichtelijke periode een goed inkomen.

Moeilijke tijden maar door hard werken, creativiteit en flexibiliteit is het ons gelukt de doelstelling te halen in 2020, namelijk om elk jaar 50 koeien aan te schaffen. Tot mijn grote genoegen lijkt het er op dat dit ook dit jaar weer gaat lukken. Ondanks alle problemen en dank zij de enorm gemotiveerde medewerkers en vrijwilligers aldaar. De fondsen voor dit alles komen uit Nederland. Waarbij de fondsenwerving dit jaar een flink stuk moeizamer verlopen als in andere jaren. En dat is dan tevens de uitdaging voor 2021.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de bij Mondial aangesloten organisaties. Als we in de toekomst weer een keer bij elkaar mogen komen neem ik daar graag kennis van.

Hartelijke groet van Hans Trapman, vice voorzitter Mondial Apeldoorn
November 2020


Suriname en coronahulp

Voorzitter Yasemin Cegerek in Suriname – Mondial Apeldoorn noodhulp coronabestrijding Derdehands

Suriname – het land waarmee we een gedeelde geschiedenis hebben en waar men nog altijd trots de Nederlandse taal spreekt en daar ook onderwijs in geeft,-  wil de Covid-19 uitbraak onder controle krijgen.

Sinds 8 juni kent het land strengere maatregelen om de uitbreiding van het aantal besmettingen te voorkomen. De pandemie lijkt zich te verplaatsen naar het zuidelijk halfrond, waaronder Suriname. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid geeft duidelijk aan dat als de situatie onbeheersbaar wordt, dit een ramp voor de gezondheidszorg in Suriname betekent.

In 2017 heb ik als bestuurslid van stichting d’ONS het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst bezocht. Nooit eerder heb ik me bij zo’n lange reis zo comfortabel gevoeld. Tijdens de vlucht, in het land zelf en ook buiten de hoofdstad Paramaribo kon je gewoon Nederlands spreken.

Het was een tropisch oord ver weg, maar het voelde heel vertrouwd. Het aangename klimaat, de gemêleerde warme cultuur van de mensen, de pittige gerechten met madame Jeanette waar ik dol op ben, een land waar veel rijkdom aan natuur aanwezig is – het was heerlijk om mee te maken. Nergens smaken de avocado’s zo lekker als in Suriname. Deze superfood smaakte voor mij als een delicatesse.

Het was daarnaast mooi om te zien hoe de mensen dolgraag hun landbouw willen verduurzamen en kansen voor de gezondheid volop willen benutten. Daarom geloof ik heel erg in uitwisselingsprojecten tussen landen. Daarmee help je toekomstige generaties wereldwijd om een duurzame en gezonde toekomst op te bouwen.

Tijdens mijn reis merkte ik dat zodra de gesprekken over politiek, drugs of casino’s gingen er meteen een deken over het hele land viel. Waardoor al het moois dat ik van Suriname en de mensen daar had gezien, onder die deken kwam te liggen. Ik hoop dat dit mooie land met een nieuw politiek bestuur afkomt van alle corrupte zaken. Voor nu is het zaak om mensen te helpen die getroffen zijn door het Coronavirus.

Suriname heeft officieel hulp gevraagd aan de Nederlandse regering om de corona-uitbraak te bestrijden. Er blijken in heel Suriname maar tussen de 25 en 30 stuks beademingsapparatuur aanwezig te zijn. Er zijn ook andere tekorten in de zorg zoals wij die ook hebben gehad, en soms nog hebben, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen.

Als voorzitter van de Stichting Mondial Apeldoorn wil ik de uitbreiding van de coronavirus in Suriname onder uw aandacht brengen. Onder Mondial vallen ongeveer 30 lokale stichtingen die zich inzetten voor hulp elders in de wereld met betrekking tot mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en bestrijding van armoede. Eén van onze aangesloten stichtingen die via hun contacten Suriname probeert te helpen is de Stichting Derde Hands. Sinds maart heeft de stichting zorginstellingen in Oost Europa beschermende hulpartikelen doorgegeven. Kleinschalig, maar alle ‘’beetjes’’ werden in grote dankbaarheid ontvangen, waardoor ontelbaar veel kunststof handschoenen hun weg vonden. Op 10 juni kreeg de stichting Derde Hands een noodoproep binnen om Suriname te helpen. Mocht u samen met de stichting Derde Hands steun willen geven aan Suriname i.v.m. coronahulp, dan kunt u informatie vinden op hun site www.derdehands.com en/of bellen naar dit nummer: 055 541 72 39.

Zie ook de TV-actie om geld in te zamelen voor Suriname.

Laten we ook in tijden van crisis naar elkaar omkijken en de hand uitnodigend reiken aan mensen elders in nood. Via de site van Mondial kunt u onze lokale stichtingen en projecten ondersteunen.

Yasemin Cegerek
Voorzitter Mondial Apeldoorn


In een serie portretten met als titel ‘Apeldoornse hulp elders’ laten we de komende tijd zien hoe Apeldoornse stichtingen hun projecten in coronatijd zo goed mogelijk proberen te volgen. Hoe zij zich zorgen maken over de lokale mensen en hulpverleners die hen zo dierbaar zijn (geworden). Regelmatig zullen aangeslotenen aan het woord komen door middel van blogs, artikelen, foto’s o.i.d. en deze zullen te zien zijn op de FBpage en via Twitter. 

Agenda portrettenserie:

4 juni: Let’s care – E. Vinkers – Filipijnen

11 juni: de Vaste Burcht – A. Tijman – India

15 juni: Outreach Support Ministries – M. Jonker – Sierra Leone, Togo, Liberia, India

18 juni: Inca Educa – G. Hoogeboom – Peru

22 juni: Amma Lamai – G. de Hen – Sri Lanka

25 juni: New Day Impact – R. Everaars – Albanië/Kosovo

29 juni: ML Foundation – M. en L. Manka – Gambia

2 juli: St Eye for Others – A. Dubbelman – Zuid Afrika


Ook op social media is Stichting Mondial te vinden. Onze Facebookpagina is onlangs vernieuwd en ook het Twitteraccount heeft een facelift ondergaan.

Meld je vooral aan bij deze social media door de volgende pagina’s te liken:Hart onder de riem

Beste leden,

Afgelopen week heeft het bestuur 2 vergaderingen afgezegd om sociaal contact zoveel mogelijk te beperken. Dit, toen nog onder het motto: ik wil best wel maar het is niet dringend dus laten we het maar niet doen….

Nu, door het nieuws dat ieder moment weer nieuw licht op de zaken werpt, roepen we iedereen op om de komende weken hetzelfde te doen. Staan er bijeenkomsten gepland, ga s.v.p. bewust na of dit noodzakelijk is. Zo niet, stel het dan uit en houdt elkaar via digitale kanalen of telefonisch op de hoogte.

Mogelijk kan dit consequenties hebben voor activiteiten in de toekomst, zoals in ons geval het houden van de vergadering voor Raad van Aangeslotenen eind april in de Baptistenkerk. Of de 2e editie van Café Mondial eind mei in Gigant. Immers, je hebt als organisatie tijd nodig om dergelijke activiteiten goed voor te bereiden. En in de toekomst kijken kan  nu eenmaal niemand.

Wij wensen iedereen veel succes en wijsheid de komende tijd om de juiste beslissingen te nemen. Hier en ter plekke ergens anders in de wereld.