Nieuws van Aangeslotenen

Nieuwsbrieven van Aangesloten Organisaties

OSM zomer 2021

Inca Educa mei 2021

ML Foundation juni 2021

Amma Lamai december 2020

Geef een Koe december 2020

Derdehands sept 2020

Theo de Wit december 2019

WHOE aug 2019

Leprazending juli 2019
Zie ook: Noodhulp Overstromingen Bangladesh


Internationale Vrouwendag

Apeldoornse invloed met impact

Opleiding tot kok, horeca medewerker, cosmetologia voor meisjes en jonge vrouwen, vakschool Cusco Peu, Inca Educa, Int. Vrouwendag 2021. Met gratis kinderopvang!

Rehabiliteitsprogramma, preventie misbruik en educatieve ondersteuning, Home for Girls, Antque, Filippijnen, Let’s Care. Int. Vrouwendag 2021

Programma gericht op het voorkomen van tienerzwangerschappen. Bespreekbaar maken van het onderwerp, leren omgaan met voorbehoedmiddelen en begeleiding van zeer jonge moeders en hun baby, Monrovia, Liberia, OS<, Int. Vrouwendag 2021


‘Creatieve invulling’ Write for RightsAmnesty International

Write for Rights in Apeldoorn:
Schrijven tegen onrecht

Op 10 december is het de dag van de mensenrechten. Dit jaar kun je vanuit je vertrouwde stoel thuis meedoen met Write for Rights om te schrijven tegen onrecht.

Hierdoor wordt de aandacht gevestigd op mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Amnesty Apeldoorn doet wederom mee maar dit keer op alternatieve wijze.

Op 10 december zal er een interessant programma worden verzorgd via Zoom. Het programma start om 19 uur en zal tot 22 uur duren. Tijdens het programma zal er veel tijd zijn om rustig brieven te schrijven met wat achtergrondmuziek. Tussendoor zal er van alles te horen en zien zijn. Uiteraard wordt er aandacht besteed aan de mensen waarvoor geschreven wordt. Ook zullen de successen van de vorige editie aan bod komen. Zoals elk jaar zal Aad van der Waal een speciaal geschreven gedicht voordragen en zal er muziek van lokale artiesten zijn. Het volledige programma met tijden is te vinden op de website van Amnesty Apeldoorn. Om de link voor het Zoom-evenement te ontvangen kun je een mailtje sturen naar info@amnestyapeldoorn.nl

Er zijn twee manieren om aan de schrijfmaterialen te komen:

  1. In de Grote Kerk worden op 10 december van 16 uur tot 19 uur schrijfpakketjes uitgedeeld waarbij alle Coronaprotocollen zullen worden gehanteerd en een mondkapje verplicht is. Tevens is er verkoop van kaarsen en servetten;
  2. Ontvang een schrijfpakketje thuis. Hiervoor stuur je een mail naar info@amnestyapeldoorn.nl De schrijfpakketjes zullen onder andere een pen, schrijfblok en 10 voorbeeldbrieven bevatten. Alle schrijfpakketjes zullen worden geleverd voor het Zoom-evenement zodat er gemeenschappelijk geschreven kan worden tijdens het evenement.

Help mee om het schenden van mensenrechten aan de kaak te stellen en schrijf met ons mee op 10 december! Laat de pen spreken.De Vaste Burcht

In juni 2020 heeft Stichting Vaste Burcht nieuws gebracht vanuit India over hun activiteiten in de regio’s Andhra Pradesh en Odisha, India. Klik hier voor hun verslag op de FB-page van Mondial Apeldoorn.

Founder Adri Tijman berichtte onlangs het vervolg hierop:

Het gaat goed met het werk van onze stichting in India, de omstandigheden in aanmerking genomen. Die vallen niet mee! De overheid heeft allerlei maatregelen ingevoerd die misschien zouden passen in een ontwikkelde samenleving, maar niet in een land waarvan de helft van de inwoners straatarm is, en over geen enkele reserve beschikt. Veel meer mensen zijn overleden door de maatregelen tegen corona, dan door het corona virus.

We hebben € 40.000 kunnen besteden aan corona hulp. De kinderen in onze twee tehuizen hebben erg geleden. Ze konden niet naar school, en mochten maandenlang niet buiten spelen; zelf niet op ons eigen terrein! Pogingen zijn ondernomen om tot online onderwijs te komen, maar de gebieden zijn afgelegen en onderontwikkeld, zodat het plan geen doorgang kon vinden. We doen het onderwijs nu zelf.

De drie bijbelscholen die we in de jungle opereren (170 studenten) gaan door zo goed en kwaad als het gaat, evenals het elementair onderwijs aan ongeveer 500 kinderen in acht dorpen waar – vrijwel – niemand kan lezen of schrijven. Ons leprakamp (65 bewoners) ontmoet geen problemen. Zelfs de controleurs willen er niet naar binnen, en de totale zorg rust op ons, en dat gaat gewoon door. De naaischolen gaan door, en ondervinden nauwelijks hinder.

Vale! (= blijf gezond)

Adri Tijman – founder
(november 2020)


Radio journaal doet verslag van coronahulp Support-Togo via OSM


Nieuws van Help poor People, Brazilie november 2020

Het gaat heel goed met ons.
Alle projecten lopen goed in Brazilië.
Steeds meer vrouwen kunnen na afronding van de cursus in hun directe levensbehoefte voorzien.
We hebben goede begeleiding en de naaiprojecten groeien nog steeds ondanks de Coronatijd.
We hopen de volgende keer weer bij de vergadering te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Hans Lankwarden


Apeldoorn, januari 2020

Een bericht van Erwin van der Bij (Peace is the Way).

“Beste mensen,

Kaartmonument project naar aanleiding van 75 jaar vrijheid

In het afgelopen jaar ben ik via mijn bedrijf (Esri Nederland) een  interessant project begonnen: het Kaartmonument project.

Op maandag 16 december mochten wij op het ministerie van VWS filmopnames maken met staatssecretaris Paul Blokhuis voor een promotiefilmpje van het Kaartmonument project. De staatssecretaris steunt ons prachtige project en roept ook anderen op om ons te steunen.

Het project is ontstaan vanuit maatschappelijke betrokkenheid en n.a.v. 75 jaar vrijheid en wat Esri kosteloos uitvoert!

  • Het Kaartmonument moet een digitaal monument zijn dat een eerbetoon geeft aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers en oorlogsslachtoffers die in Nederland omgekomen zijn of begraven liggen.
  • Gedenken is belangrijk in het Kaartmonument, maar het wil ook aanzetten tot actie door een link te leggen vanuit het verleden naar het heden.
  • Een monument waar een belangrijke rol is weggelegd voor persoonlijke verhalen van de slachtoffers.
  • En ook heel belangrijk: We willen het onderwijs erbij betrekken door het Kaartmonument te gebruiken en eraan bij te dragen.
  • Tenslotte wil het Kaartmonument ook een Atlas van de Tweede Wereldoorlog bevatten waar allerlei interactieve kaarten van de Tweede Wereldoorlog een plek krijgen.

Om het bovenstaande te realiseren zijn we in gesprek gegaan en hebben contact gezocht met diverse organisaties en mensen. Ik noem er slechts enkele:

Dit project is nog niet klaar en zal ook best nog even duren. We hebben wel het streven om voor een eerste “release” van het Kaartmonument een kant-en-klaar pakket te hebben voor een geschiedenisles op de middelbare school. Onze deadline is daarvoor 31 januari 2020! Daarvoor hebben we nog wel hulp nodig! We hebben recent daarvoor een oproep geplaatst op LinkedIn en hebben daarvoor ook een aantal mails verstuurd. Onderaan deze mail vind je nogmaals deze oproep. En als we zo’n kant-en-klaar pakket hebben, hebben we natuurlijk ook scholen nodig die het toe willen passen. Als je zo’n school kent, laat het ons dan weten.  Dit kant-en-klaar pakket moet een didactisch goed en sterk verhaal hebben (zie oproep aan einde van deze mail).

Daarnaast zijn we ook op zoek naar verhalen, veel verhalen van / over oorlogsslachtoffers. Daarvoor hebben we dus data nodig, data met namen van een oorlogsslachtoffer, een link naar zijn/haar verhaal (en als kan een foto) en een locatie (bijv. laatste officiële woonadres, onderduikadres, etc,) en indien mogelijk nog gegevens als geboortedatum, sterfdatum, plaats waar iemand omgekomen / vermoord is, etc. Laat het ons weten bij wie of waar we veel verhalen kunnen vinden!

Voor een promotiefilmpje en/of presentatie overwegen we om een muzikant te vragen die het thema van de film  ‘Schindler’s List’ kan spelen. Een violist, cellist, fluitist, etc. Mocht u iemand weten dan vernemen we dit graag!

We zijn voortdurend op zoek om tot het mooist mogelijk eerbetoon te komen wat via een kaartproduct te realiseren is. We kunnen het echter niet alleen!  We hopen dan ook op hulp (zie bovenstaande verzoeken)!

Ik wens u allen een 2020 toe vol liefde, vrede, compassie, gezondheid, inspiratie en vrijheid toe!

Met een vredesgroet,
Erwin van der Bij,
initiatiefnemer en trekker van het Kaartmonument project

Oproep:

Ben jij een creatieve leraar die op inspirerende wijze verhalen kan vertellen?

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ wordt er gewerkt aan een digitaal herdenkingsmonument. Het doel? Leerlingen van de middelbare school interactief laten kennismaken met de thema’s vrijheid en herdenken. In dit digitale project werken we samen met verschillende organisaties, waaronder het Nationaal Comité 4 & 5 Mei, de Anne Frank stichting, het Ministerie van Volksgezondheid en Esri Nederland.

Dit herdenkingsmonument verdient een ijzersterk verhaal dat impact maakt op de leerlingen die er mee aan de slag gaan. En daar hebben wij jouw hulp voor nodig. Dit project mist de input van een gedreven leraar die vol overtuiging én didactisch verantwoord kan schrijven over dit belangrijke deel van onze geschiedenis. Spreekt dit je aan of wil je meer informatie? De werkgroep Kaartmonument komt graag met jou in contact.

Stuur ons een bericht via kaartmonument@esri.nl. Tot gauw!
Ps. Ken je meer mensen voor wie dit interessant is? Dan is het fijn wanneer je deze mail doorstuurt.


2019

Amnesty Apeldoorn organiseerde op de Dag van de Mensenrechten,
10 december j.l., de schrijfavond Write for Rights en fakkeloptocht vanuit het tijdelijke gemeentehuis aan het Stationsplein.

Amnesty is aangeslotene bij Mondial – Apeldoorn.

Meer dan 400 brieven en kaarten werden geschreven door de aanwezigen en de jaarlijkse fakkeloptocht werd ondernomen, dit jaar naar The Kiss.
De stadsdichter van Apeldoorn Aad van der Waal las het onderstaande gedicht voor.

Mondial verspreidt deze indrukwekkende woorden graag, dus hierbij:

Geen kinderspel
Jouw jeugd had nog wat uurtjes moeten maken

maar ach, de wekker der rechtvaardigheid
heeft jou vannacht vroegtijdig doen ontwaken
om op te staan uit zoete kindertijd

Om op te staan ook tegen de tirannen
Jij trad hier, onder druk met groeistuipspoed
zo jong gedwongen om je te vermannen
de nachtmerrie klaarwakker tegemoet

Jouw missie maakte je zo vroeg volwassen
jouw ochtend tot een serieuze hel
en stal de tijd waarin de vreugd zou passen
van het spontane, blije kinderspel

Ik hoop voor jou, al word je nooit meer klein
dat straks jouw avond zorgeloos mag zijn

© Aad van der Waal/ stadsdichter Apeldoorn oktober 2019