Suriname coronahulp

Voorzitter Yasemin Cegerek in Suriname – Mondial Apeldoorn noodhulp coronabestrijding Derdehands

Suriname – het land waarmee we een gedeelde geschiedenis hebben en waar men nog altijd trots de Nederlandse taal spreekt en daar ook onderwijs in geeft,-  wil de Covid-19 uitbraak onder controle krijgen.

Sinds 8 juni kent het land strengere maatregelen om de uitbreiding van het aantal besmettingen te voorkomen. De pandemie lijkt zich te verplaatsen naar het zuidelijk halfrond, waaronder Suriname. De directeur van het ministerie van Volksgezondheid geeft duidelijk aan dat als de situatie onbeheersbaar wordt, dit een ramp voor de gezondheidszorg in Suriname betekent.

In 2017 heb ik als bestuurslid van stichting d’ONS het Zuid-Amerikaanse land voor het eerst bezocht. Nooit eerder heb ik me bij zo’n lange reis zo comfortabel gevoeld. Tijdens de vlucht, in het land zelf en ook buiten de hoofdstad Paramaribo kon je gewoon Nederlands spreken. 

Het was een tropisch oord ver weg, maar het voelde heel vertrouwd. Het aangename klimaat, de gemêleerde warme cultuur van de mensen, de pittige gerechten met madame Jeanette waar ik dol op ben, een land waar veel rijkdom aan natuur aanwezig is – het was heerlijk om mee te maken. Nergens smaken de avocado’s zo lekker als in Suriname. Deze superfood smaakte voor mij als een delicatesse. 

Het was daarnaast mooi om te zien hoe de mensen dolgraag hun landbouw willen verduurzamen en kansen voor de gezondheid volop willen benutten. Daarom geloof ik heel erg in uitwisselingsprojecten tussen landen. Daarmee help je toekomstige generaties wereldwijd om een duurzame en gezonde toekomst op te bouwen. 

Tijdens mijn reis merkte ik dat zodra de gesprekken over politiek, drugs of casino’s gingen er meteen een deken over het hele land viel. Waardoor al het moois dat ik van Suriname en de mensen daar had gezien, onder die deken kwam te liggen. Ik hoop dat dit mooie land met een nieuw politiek bestuur afkomt van alle corrupte zaken. Voor nu is het zaak om mensen te helpen die getroffen zijn door het coronavirus.

Suriname heeft officieel hulp gevraagd aan de Nederlandse regering om de corona-uitbraak te bestrijden. Er blijken in heel Suriname maar tussen de 25 en 30 stuks beademingsapparatuur aanwezig te zijn. Er zijn ook andere tekorten in de zorg zoals wij die ook hebben gehad, en soms nog hebben, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen.

Als voorzitter van de Stichting Mondial Apeldoorn wil ik de uitbreiding van de coronavirus in Suriname onder uw aandacht brengen. Onder Mondial vallen ongeveer 30 lokale stichtingen die zich inzetten voor hulp elders in de wereld met betrekking tot mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking en bestrijding van armoede. Eén van onze aangesloten stichtingen die via hun contacten Suriname probeert te helpen is de Stichting Derde Hands. Sinds maart heeft de stichting zorginstellingen in Oost Europa beschermende hulpartikelen doorgegeven. Kleinschalig, maar alle ‘’beetjes’’ werden in grote dankbaarheid ontvangen, waardoor ontelbaar veel kunststof handschoenen hun weg vonden. Op 10 juni kreeg de stichting Derde Hands een noodoproep binnen om Suriname te helpen. Mocht u samen met de stichting Derde Hands steun willen geven aan Suriname i.v.m. coronahulp, dan kunt u informatie vinden op hun site www.derdehands.com en/of bellen naar dit nummer: 055 541 72 39.

Laten we ook in tijden van crisis naar elkaar omkijken en de hand uitnodigend reiken aan mensen elders in nood. Via de site van Mondial kunt u onze lokale stichtingen en projecten ondersteunen.

Yasemin Cegerek
Voorzitter Mondial Apeldoorn